Wie heeft het verraad van de post op de Vloeiweide op zijn geweten?

Het boek geeft antwoord.

De OD-commandant West-Brabant Van der Poel krijgt de schuld van de overval in zijn schoenen geschoven. De auteur vertelt hoe, door gebrek aan inzicht in verzetswerk tijdens oorlogsvoering, dit verwijt een volstrekt misplaatste slag in de lucht is geweest. Over de meest brute nazimoorden in Brabant op 4 oktober 1944, na overval van de post op de Vloeiweide, laat Rinie Maas geen vraag onbeantwoord. Hij beschrijft de wandaden van de SS en noemt de moordenaars bij naam. De schrijver legt uit met welk (groots) motief boswachter Neefs zijn woning voor de ondergrondse beschikbaar stelde.

Wat deed de post precies? Welke radioberichten kwamen binnen en gingen uit? Welk aandeel leverde de post Vloeiweide in de bevrijding van West-Brabant door de geallieerden? De auteur is er stellig over: “Zonder het werk van de post Vloeiweide waren Duitse stellingen niet veroverd. De nazi’s hadden de weg naar Noordelijk Nederland kunnen afsnijden”. Om dat antwoord te vinden heeft de auteur, Rinie Maas, uiterst secuur en uitgebreid archiefonderzoek gedaan. Degenen die iets over de Vloeiweide konden weten zijn zowel door de auteur als de redacteur en researcher drs. Janus Jochems gehoord.

Het gaat om tientallen in de regio gevoerde gesprekken. Tevens wordt door hen onder anderen geput uit verhoren van bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de BVD, en bijzondere familiedossiers van het verzet. Waarom mag Gerrit Verdaasdonk uit Breda de opmerkelijkste agent van Nederland in oorlogstijd worden genoemd? De auteur vertelt uitgebreid over hem. Het resultaat is een in het bijzonder feitelijk maar vooral ook onthullend en spannend geschreven boek. Het is in een vloeiende stijl fascinerend geschreven en bevat alle meeslepende aspecten om door jong en oud gelezen te worden.

Een ijzingwekkend verhaal? Zeker! Maar Maas maakt waar dat geschiedenis die hij beschrijft humane geschiedenis is! De verbeten strijd om de post te elimineren wordt door de nazi’s beslecht door honderden kogels die op de boswachterswoning worden gemitrailleerd en het gooien van granaten in de kelder bij moeder en de kinderen. Door de verzetpost wordt hard teruggeslagen. De ongekende strijd werd beslecht door een overval van 150 gewapend Duitsers en een groep uiterst fanatieke NSKK-mannen, bijna allen uit Brabant afkomstig.